top of page

9 МАЙ - ДЕН НА ЕВРОПА

1016px-EU_flag-map.svg.png
Home: Welcome
991-ratio-bylgariia-es.jpg

9 май е празник на Европа и на нейните граждани!

Този ден, останал в историята  с незабравими държавнически решения, с много креативност и надежда за бъдещето, е ден с много послания и поводи за размисъл.

На този ден преди 75 години е приключила една от най-кръвопролитните войни в историята на човечеството, а 5 години по-късно е направена и първата стъпка към постигането на трайния мир – чрез създаването на Европейския съюз.

На 9 май 1950 г. в Париж френският министър на външните работи Робер Шуман прочита пред международната преса Декларация, с която призовава Франция, Германия и други европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана – индустриите, които стоят в основата за избухването на Втората световна война. Целта на предлаганото обединение е то да бъде първа стъпка към европейска федерация. Стъпка, довела до мирно разрешаване на конфликтите между европейските държави.

През 1985 г. ръководителите на страните от Европейския съюз, на свое заседание в Милано, решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа. От тогава денят символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа. Тази дата става символ на Обединена Европа - наред със синьото знаме със златни звезди, Одата на радостта от Деветата симфония на Бетовен по текст на Фридрих Шилер и единната валута (еврото).

Днес, 70 години след Декларацията на Шуман Европейският съюз вече включва 27 държави, сред които и България, с 500 млн. жители, които изповядват общите ценности – мир и солидарност.

И това не са просто думи, защото единствено в Европа можете да видите реални примери за това – взаимопомощ между държави в условия на криза и инженерни съоръжения, които не разделят, а свързват нациите – мостът между Дания и Швеция и тунелът под Ла Манша.


Нека в днешния празничен ден да си спомним за идеите на Обединена Европа и голямото европейско семейство, да отбележим нашата принадлежност и солидарност. Да си пожелаем спокойно бъдеще в една силна и просперираща Европа, където всеки гражданин се чувства защитен като в свой дом, живее добре и отстоява моралните ценности, върху които се гради мира.

 Честит празник!

Home: About My Project
Home: Quote
Home: Quote
Home: Quote
Home: Quote
Home: Contact

ГПЧЕ "ЙОАН ЕКЗАРХ"

9010, кв. Чайка, Варна

052 30 23 76

bottom of page